EGY KICSIT RÓLUNK...
avagy hogy fér össze a pindli és a pizza

Hogy miért lett a nevünk éppen Jószerencsét pindli? Mert komlóiak vagyunk, kis városunk pedig elsősorban bányászváros, s valószínűleg az is marad, míg világ a világ. Azt hiszem, a Jó szerencsét! köszöntést nem kell senkinek bemutatnom, talán a legfiatalabbak is hallottak róla, mi annak idején még az iskolában is ezt a köszönésformát használtuk.
No, de mi lehet az a pindli?
Elárulom: bányász nagyapáink ebben a kis edénykében tartották ételeiket, ebből falatoztak rövid ebédidejükben. Elismerem, merész lépés volt egy régi, elfeledett szót leporolni és újra behozni a köztudatba, de talán nem lőttünk bakot vele, hiszen a múltunk, a város múltja mindig életünk része lesz, tennünk kell azért, hogy a része maradjon, így választásunknak leginkább hagyományőrző okai vannak.


Korabeli kép Komlóról

Étlapunkon az avatatlan szemlélő találkozhat még hasonlóan régi bányász-szavakkal, ilyen például a vájár vagy a csille; nagy valószínűséggel az őslakosok tudni fogják, miről van szó, aki nem, az nézzen utána - hidd el, érdekes dolgokra bukkanhatsz egy kis kutatással. Természetesen az öregek nem pizzát, hamburgert, s egyéb, külföldről hozott ételeket fogyasztottak a pindliből, ezért először kissé faramucinak tűnhet a párhuzam, de nem kell komolyan, venni, hiszen senkinek nem ártunk vele.
Éppen ezért megpróbáltuk ezeket az idegen ételeket kicsit "magyarosra" formálni, az elcsépelt, sablonos neveket kicserélni, nálunk nem bacon-t kapsz a szendvicsbe, hanem szalonnát, nincs cheeseburger, sem songoku pizza. Cserébe a szendvicsekbe saját, különleges fűszerezésű húspogácsa kerül, friss, helyben sütött zsemléket használunk, s nagyétkűeknek nagy ételekkel is szolgálhatunk: Fald fel! hamburgereink minden igényt kielégítenek, az említett húspogácsa sajttal töltött változata tölti ki a szintén hatalmasra sütött zsemléket, melyekbe bekerül minden, amit csak zsemlébe lehet tenni. Választékunk természetesen folyamatosan bővülni fog, tartogatunk néhány igazán különleges meglepetést a városnak.


Fald fel! hamburgerek kicsiknek, nagyoknak

S hogy a hagyományőrzés eme ízletes formájába Te is belekóstolhass, a Jószerencsét Pindli pályázatot hirdet.

KÜLDJ NEKÜNK E-MAILBEN MINÉL ÉRDEKESEBB BÁNYÁSZTÖTÉNETEKET, A LEGJOBBAKAT MINDEN HÓNAPBAN

45 CENTIS PIZZÁVAL

DÍJAZZUK, S AZ OLDALUNKON IS MEGJELENNEK. AZ ÜZENET CÍME LEGYEN: BÁNYÁSZTÖRTÉNET, S MINDENKÉPPEN TÜNTESD FEL A TELEFONSZÁMOD IS.
E-mail címünk: info@komlopizza.hu


A tésztától az asztalig

Rendelés, érdeklődés esetén a Kontakt menüpontnál található linken elérsz minket, az ételekhez jó étvágyat, az oldal böngészéséhez jó szórakozást, az élethez pedig jó szerencsét kívánunk!

A PINDLI CSAPATA

(Az archív komlói kép forrása a FORTEPAN.HU oldal.)